Google

R16 Hepatomegalija i splenomegalija (povećana jetra i povećana slezena), nesvrstane drugamo

Datum:March 20, 2013
Nema napomena

(R00-R99) Simptomi, znakovi i abnormalni klinički i laboratorijski nalazi, neklasificirani drugdje
… (R10-R19) Probavni sustav i trbušna šupljina

Hepatomegalija i splenomegalija (povećana jetra i povećana slezena), nesvrstane drugamo

.
R16 Hepatomegalija i splenomegalija (povećana jetra i povećana slezena), nesvrstane drugamo
SR Uvećana jetra i uvećana slezina
ENGLISH
(ICD-10/DSM-IV)
Hepatomegaly and splenomegaly, not elsewhere classified
LATIN Hepatomegalia et splenomegalia
.
R16.0 Povećana jetra, nesvrstana drugamo
SR Uvećana jetra
EN Hepatomegaly, not elsewhere classified
Hepatomegaly NOS
LAT Hepatomegalia
. Hepatomegalija (grč. hepar – jetra, megas – velik) je povećanje jetre. Može nastati zbog upale, tumora, masne promjene, nakupljanja amiloida, glikogena ili željeza. Nastaje i u leukemijama, kod zastoja žuči ili zbog vaskularne kongestije. Povećana jetra obično ne uzrokuje simptome. Međutim, ako je povećanje jako izraženo, može prouzrokovati osjećaj nelagode u trbuhu ili osjećaj punoće. Ako povećanje nastane naglo, jetra može biti osjetljiva na dodir. Liječnik obično procjenjuje veličinu jetre prilikom fizikalnog pregleda, pipajući je preko trbušnog zida. Povećana jetra obično je meka kod akutnog hepatitisa, masne infiltracije, kod zastoja (kongestije) krvi ili u ranom stadiju suženja (opstrukcije) žučnih putova. Ako je povećanje jetre uzrokovano cirozom, jetra je čvrsta i nepravilna. Izraženi čvorovi obično upućuju na rak.
.
R16.1 Povećana slezena, nesvrstana drugamo
SR Uvećana slezina
EN Splenomegaly, not elsewhere classified
Splenomegaly NOS
LAT Splenomegalia
. Splenomegalija (grč. splen, lien – slezena, megas – velik) je povećanje slezene koja fiziološki teži oko 150g a moze se povećati i na preko 1000g. U toj situaciji može se smanjiti broj crvenih i bijelih krvnih stanica i krvnih pločica u krvnom optoku uslijed povećanja slezene i njene sposobnosti hvatanja i pohranjivanja krvnih stanica.
Uzroci mogu biti različiti: hemolitičke anemije kod kojih su nenormalni eritrociti podložni brzom odstranjenju iz cirkulacije (to radi slezena, koju se često naziva i ‘groblje eritrocita’); infekcije (hepatitis, infektivna mononukleoza, malarija, sifilis, tuberkuloza); rak krvi i proliferativni poremećaji (Hodgkinova bolest i drugi limfomi, leukemija); upalne bolesti (amiloidoza, sarkoidoza, sistemski eritemski lupus); ciroza jetre, ciste u slezeni…
Simptomi: nema mnogo simptoma i nijedan ne otkriva specifični uzrok povećanja. Eventualno, ako povećana slezena pritiska želudac, bolesnik se može sjećati punim nakon uzimanja malog obroka ili čak i bez jela. Ako dijelovi slezene počnu odumirati uslijed nedobivanja dovoljne količine krvi, moguća je bol u lijevom ramenu i leđima u području slezene, a koja se širi iz trbuha.
Postavljanje dijagnoze: fizikalni pregled (povećana slezena se može napipati), Rtg trbuha, CT, magnetska rezonanca (MRI); pretrage krvi (smanjen broj crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i krvnih pločica); pregled koštane srži (otkrivanje limfoma ili leukemije); mjerenje krvnih bjelančevina.
Liječenje: potrebno je liječiti osnovnu bolest koja je uzrokovala povećanje slezene. Rijetko je potrebno kirurško uklanjanje slezene.
.
R16.2 Povećana jetra i slezena, nesvrstane drugamo
SR Uvećana jetra sa uvećanom slezinom
EN Hepatomegaly with splenomegaly, not elsewhere classified
Hepatosplenomegaly NOS
LAT Hepatomegalia cum splenomegalia
. Hepatosplenomegalija je istovremeno uvećanje i jetre (hepatomegalija) i slezene (splenomegalija) a može nastati kao posljedica akutnog virusnog hepatitisa ili infektivne mononukleoze, no može može biti i znak ozbiljne i po život opasne bolesti lizosomskog skladištenja.

Јetra (grč. hepar) je najveća žlijezda u tijelu i ima važnu ulogu u metabolizmu obavljaјući mnoštvo funkciјa, uključuјući detoksifikaciјu kemijskih spojeva, stvaranje biokemijskih molekula važnih za probavu, odlaganje glikogena i proizvodnju krvnih bjelančevina (sinteza proteina). Јetra također proizvodi žuč, koјi јe važan prilikom probave. Medicinski termini koјi su u vezi sa јetrom, obično počinju sa hepato- od grčke riječi za јetru, hepar.
Slezena (lat. lien) je organ koji se nalazi u tijelima svih kralježnjaka. Kod čovjeka slezena se nalazi u trbuhu, a služi za razgradnju oštećenih crvenih krvnih stanica i kao spremnik krvi. Smatra se da je slezena jedan od središta aktivnosti retikuloendotelnog sustava (dio imunološkog sustava).Kod ove dijagnoze moglo bi vam pomoći:
 
Pratite nas na Facebookuschliessen
oeffnen