Google

N86 Erozija i ektropija vrata maternice

Datum:March 16, 2013
Nema napomena

(N00-N99) Bolesti genitalno-urinarnog sustava
… (N40-N99) Bolesti genitalno-urinarnog sustava: zdjelica, spolni organi i dojke
…… (N80-N98) Neupalni poremećaji ženskoga spolnog sustava

Erozija i ektropija vrata maternice

.
N86 Erozija i ektropija vrata maternice
SR Nagriženost i izmeštenost grlića materice
ENGLISH
(ICD-10/DSM-IV)
Erosion and ectropion of cervix uteri
Incl.:Decubitus (trophic) ulcer of cervix | Eversion of cervix
Excl.: with cervicitis (N72)
LATIN Erosio et ectopia cervicis uteri
.

N86 Erozija i ektropija vrata maternice

Erozija vrata (grlića) maternice je oštećenje sluznice (sluzokože) a nastaje kad pločaste epitelne stanice rastu iz grlića (vrata) maternice i upaljene su, crvene, neravne i izgledaju inficirano (‘ranice’). Izazivaju je razne vrste trauma, poput spolnih odnosa, stavljanja tampona i sl. ali i razne vaginalne infekcije koje mogu dovesti do erozije vrata maternice.
Simptomi mogu biti u obliku nenormalnog krvarenja koje nije dio menstruacije, krvarenja nakon spolnog odnosa, žućkastog iscjetka iz rodnice koji nema miris.
Tretiranje odnosno liječenje ovisi o uzroku. Ako je prisutna infekcija, koriste se antibiotici a ukoliko je izazvano traumom, izbjegavaju se tamponi, spolni odnosi i drugo što je moglo izazvati eroziju.

Ektropija vrata (grlića) maternice – Kod nekih višerotki prilikom poroda dolazi do rascijepa grlića i izvrtanja njegovog kanala. Sluznica (cilindrični epitel) koja se normalno nalazi u kanalu vrata maternice (cervikalnom kanalu) u slučaju ektropije se nalazi na površini vrata maternice (u vagini), što može nastati mehanički (kod poroda) ili hormonski.
Liječenje se provodi višestrukim premazivanjem ‘ranice’ vrata maternice, čime se izaziva ljuštenje sluznice ektropija gdje nakon 6 do 8 tjedana od završetka terapije prerasta normalna sluznica vrata maternice.Kod ove dijagnoze moglo bi vam pomoći:
 
Pratite nas na Facebookuschliessen
oeffnen