Google

I48 Fibrilacija atrija i undulacija

Datum:March 10, 2013
Nema napomena

(I00-I99) Bolesti cirkulacijskog (krvožilnog) sustava
(I30-I52) Ostali oblici bolesti srca
…… (I44-I49) Sustav električnog provođenja srca

Fibrilacija atrija i undulacija

.
I48 Fibrilacija atrija i undulacija
SR Treperenje pretkomore i lepršanje pretkomora
ENGLISH
(ICD-10/DSM-IV)
Atrial fibrillation and flutter
LATIN Fibrillatio atriorum et fluctuatio atriorum

srce

građa srca
(photo Luka Krstulović, Wikipedia)

Fibrilacija ili undulacija atrija (pretklijetke) mogu se pojaviti bez drugih znakova srčane bolesti, ali ipak je u osnovi tih aritmija najčešće neki srčani problem kao što je reumatska bolest srca, koronarna bolest srca, povišeni krvni pritisak, alkoholizam ili su višak hormona štitnjače (hipertireoza).
Atrijska fibrilacija (fibrilacija atrija) najčešći je oblik aritmija. Javlja se kad u atriju dođe do kaotičnog odašiljanja impulsa koji uzrokuju nepravilan brz ritam, bez reda. Tada atriji ne mogu učinkoviti crpsti krv, pa prestaju biti pokretačka crpka za ventrikule te se njihova djelotvornost smanjuje se za 20-30%. Atrijska fibrilacija ne ugrožava život izravno – pacijenti mogu mjesecima, pa i godinama živjeti uz atrijsku fibrilaciju, mada je djelotvornost rada srca znatno smanjena. Do fibrilacije atrija dolazi zbog egzogenih i endogenih faktora ili morfoloških promjena na srcu. (toksično djelovanje na srčani mišić npr. alkohola, nikotina, kofeina, stanja stresa, straha, nekih lijekova, hipertenzije pa posljedične hipertrofije lijevog ventrikula ili atrija, povišenih vrijednosti hormona štitnjače, koronarne bolesti, disfunkcije nabubrežne žlijezde…
Undulacija atrija je aritmija koja se javlja u zdravom ili strukturno promijenjenom srcu, a nastaje kruženjem električnog impulsa u desnoj pretklijetki. Klinička slika i standardno liječenje su slični kao kod fibrilacije atrija.
Pri fibrilaciji atrija, atrijski je ritam nepravilan pa je stoga i ritam ventrikula nepravilan; pri undulaciji su atrijski i ventrikulski ritam obično pravilni. U oba slučaja ventrikuli kucaju sporije nego atriji. Posljedica svega toga je da srce istiskuje neadekvatnu količinu krvi, krvni pritisak pada, a može doći i do zatajenja srca.
Simptomi: osjećaj nelagode u prsnom košu, osjećaj slabosti, umora i nedostatka zraka (kratak dah).
Liječenje: liječi se osnovna bolest koja je uzrokovala aritmije; medikamenti, elektrošok.Kod ove dijagnoze moglo bi vam pomoći:
 

Prethodni članak:

Idući članak:

Pratite nas na Facebookuschliessen
oeffnen