Google

C83 Difuzni non-Hodgkinov limfom

Datum:March 5, 2013
Nema napomena

(C00-D48) Neoplazme (novotvorine)
… (C81-C96) Zloćudne novotvorine specificirane primarno limfnoga, hematopoeznoga i srodnih tkiva

Difuzni non-Hodgkinov limfom

.
C83 Difuzni non-Hodgkinov limfom
SR Difuzni ne-Hodgkinov limfom – zloćudni tumor limfnog tkiva
ENGLISH Non-follicular lymphoma
LATIN Lymphoma non-Hodgkin diffusum
.
C83.0 Difuzni non-Hodgkinov limfom malih stanica
SR Difuzni ne-Hodgkinov limfom malih ćelija
EN Small cell B-cell lymphoma
Lymphoplasmacytic lymphoma | Nodal marginal zone lymphoma
Non-leukaemic variant of B-CLL | Splenic marginal zone lymphoma
Excl.:
Chronic lymphocytic leukaemia (C91.1) | Waldenström macroglobulinaemia (C88.0)
T-cell lymphoma (C84.-)
LAT Lymphoma non-Hodgkin cellularum parvarum diffusum
.
C83.1 Difuzni non-Hodgkinov limfom malih segmentiranih stanica
SR Difuzni ne-Hodgkinov limfom malih ćelija sa usečenim jedrima
EN Mantle cell lymphoma
Centrocytic lymphoma | Malignant lymphomatous polyposis
LAT Lymphoma non-Hodgkin cellularum parvarum diffusum cum nucleis incisis
. DIFUZNI NON-HODGKINOV LIMFOM MALIH ZAREZANIH STANICA (DIFUZNI SLABO DIFERENCIRANI LIMFOCITNI): Ovaj se podtip ne-Hodgkinove bolesti obično javi u srednjoj ili starijoj dobi. Bolest je podmukla i u vrijeme otkrivanja najčešće jako proširena i u IV stadiju. Obilježena je zahvaćanjem unutarnjih organa, čak i pluća u uznapredovanoj fazi. Srednjeg je stupnja malignosti.
.
C83.2 Difuzni non-Hodgkinov limfom miješanih malih i velikih stanica
SR Difuzni ne-Hodgkinov limfom mešovitih ćelija
EN
LAT Lymphoma non-Hodgkin cellularum mixtarum diffusum
. DIFUZNI MIJEŠANI VELIKIH STANICA (DIFUZNI MIJEŠANI): Ovaj je podtip limfoma srednjeg stupnja malignosti, a po svom ponašanju sličan je difuznom limfomu velikih stanica. Liječi se agresivnom kemoterapijom. Uspjeh liječenja različit je kod pojedinog bolesnika.
.
C83.3 Difuzni non-Hodgkinov limfom velikih stanica
SR Difuzni ne-Hodgkinov limfom velikih ćelija
EN Diffuse large B-cell lymphoma
Anaplastic diffuse large B-cell lymphoma
CD30-positive diffuse large B-cell lymphoma
Centroblastic diffuse large B-cell lymphoma
Plasmablastic diffuse large B-cell lymphoma
Immunoblastic diffuse large B-cell lymphoma
Subtype not specified diffuse large B-cell lymphoma
T-cell rich diffuse large B-cell lymphoma
Excl.:
mediastinal (thymic) large B-cell lymphoma (C85.2)
T-cell lymphoma (C84.-)
LAT Lymphoma non-Hodgkin cellularum mixtarum diffusum
DIFUZNI NON-HODGKINOV LIMFOM VELIKIH STANICA (DIFUZNI HISTIOCITNI): Ovaj je podtip limfoma srednjeg stupnja malignosti. Najčešće se javlja u srednjoj i starijoj dobi. Simptomi su bolesti povećanje limfnih čvorova koje je najčešće na vratu i u trbuhu te zahvaćanje niza organa: mozak, testis, kost, probavni sustav, štitnjača, žlijezde slinovnice, koža. Daljnjim širenjem bolest napada i bubrege, jetru, pluća. Ovaj je podtip limfoma vrlo agresivan i može uzrokovati pritisak živca, krvne žile, dišnih putova, oštećenje kosti te na taj način uzrokovati smanjenju prokrvljenost, živčane impulse, teškoće disanja i kretanja. Povezana je zahvaćenost koštane srži i kasnijeg širenja tumorskih stanica u središnji živčani sustav (mozak, leđna moždina i njihovi živci) i zato je vrlo važno rano otkriti prisustvo bolesti u koštanoj srži. Izlječenje je slabije ako su bolesnici lošeg općeg stanja, imaju veliku tumorsku masu (veća od 10 cm u promjeru), ako je zahvaćena koštana srž ili mnogi organi izvan limfnih čvorova, prisutnost visoke razine LDL enzima (laktat dehidrogenaza) u krvi utvrđena laboratorijskim pretragama te ako bolesnik gubi na tjelesnoj masi, ima učestale vrućice i noćno znojenje.
.
C83.4 Difuzni imunoblastični non-Hodgkinov limfom
SR Difuzni ne-Hodgkinov imunoblastni limfom
EN
LAT Lymphoma non-Hodgkin immunoblasticum diffusum
IMUNOBLASTIČNI DIFUZNI LIMFOM VELIKIH STANICA (DIFUZNI HIDTIOCITNI): Bolest se javlja u bolesnika starijih od 50. godina i često je udružena s drugim bolestima imunološkog ili limfnog sustava kao što su celijakija (bolest probavnog sustava uzrokovana alergijom na gluten iz brašna), Hashimotov tireoiditis (Hashimotova upala štitnjače), Sjögrenov sindrom (bolest “suhih” žlijezda – bolesnici nemaju suze niti slinu), mediteranski limfom, bolest hladnih aglutinina (u organizmu postoje protutijela koja uzrokuju simptome na hladnoći), Waldenströmova makroglobulinemija (poremećaj imuniteta). Bolesnici često imaju anemiju, smanjen broj limfocita i zaštitnih antitijela (gama-globulini), gubitkom tjelesne težine, učestalim vrućicama i noćnim znojenjem. Bolest je pri otkrivanju često u proširenoj fazi. Često bolest zahvaća koštanu srž i središnji živčani sustav (mozak, leđna moždina i njihovi živci). Visokog je supnja malignosti.
.
C83.5 Difuzni limfoblastični non-Hodgkinov limfom
SR Difuzni ne-Hodgkinov limfoblastni limfom
EN Lymphoblastic (diffuse) lymphoma
B-precursor lymphoma | Lymphoblastic B-cell lymphoma | Lymphoblastic lymphoma NOS
Lymphoblastic T-cell lymphoma | T-precursor lymphoma
LAT Lymphoma non-Hodgkin lymphoblasticum diffusum
LIMFOBLASTIČNI LIMFOM (DIFUZNI LIMFOBLASTIČNI): Najčešći je podtip ne-Hodgkinove bolesti koji se javlja u dječjoj dobi. Visokog je stupnja malignosti. Bolesnici su obično muškarci mlađe dobi, a simptomi su povećanje limfnih čvorova i velika tumorska masa u prsištu. Ta je tumorska masa najčešće veća od 10 cm u promjeru i uzrokuje brojne smetnje zbog pritiska na velike krvne žile, srce i dišni sustav. U vrijeme postavljanja dijagnoze većina je bolesnika u III ili IV stadiju proširenosti bolesti, a oko polovina ima simptome. Bolesnici pri dijagnosticiranju bolesti uglavnom nemaju zahvaćenu koštanu srž, ali se kasnije bolest tamo širi u 60% bolesnika što označava tzv. leukemijsku fazu pa je tada teško razlikovati ovaj limfom od akutne leukemije. Zahvaćenost koštane srži obično je uvod u zahvaćanje središnjeg živčanog sustava (mozak, leđna moždina i njihovi živci). Bolest se liječi agresivnom kemoterapijom.
.
C83.6 Difuzni non-Hodgkinov nediferencirani limfom
SR Difuzni ne-Hodgkinov nediferencirani limfom
EN
LAT Lymphoma non-Hodgkin non differentiatum diffusum
.
C83.7 Burkittov tumor
SR Burkitov tumor
EN Burkitt lymphoma
Atypical Burkitt lymphoma | “Burkitt-like” lymphoma
Excl.: mature B-cell leukaemia Burkitt-type (C91.8)
LAT Tumor Burkitt
. BURKITTOV LIMFOM: Burkittov se limfom javlja pretežno u djece ili u odraslih do 35. godine života. Visokog je stupnja malignosti. Dva su glavna oblika bolesti: afrički (endemski) tip je zahvaćanje čeljusti sa širenjem u moždane ovojnice i koštanu srž, a američki (neendemski) tumorskom masom u trbušnoj šupljini i širenjem u kožu, kost i limfne čvorove. Liječi se agresivnom kemoterapijom.
.
C83.8 Ostale vrste difuznoga non-Hodgkinova limfoma
SR Drugi difuzni ne-Hodgkinovi limfomi
EN Other non-follicular lymphoma
Primary effusion B-cell lymphoma | Intravascular large B-cell lymphoma | Lymphoid granulomatosis
Excl.
mediastinal (thymic) large B-cell lymphoma (C85.2) | T-cell rich B-cell lymphoma (C83.3)
LAT Lymphomata non-Hodgkin diffusa alia
.
C83.9 Difuzni non-Hodgkinov limfom, nespecificiran
SR Difuzan ne-Hodgkinov limfom, neoznačen
EN Non-follicular (diffuse) lymphoma, unspecified
LAT Lymphoma non-Hodgkin diffusum, non specificatum
.

Non-Hodgkinovi limfomi (NHL) obuhvaćaju skupinu bolesti obilježenih zloćudnom promjenom i umnožavanjem limfocita čije je ishodište u limfnom čvoru, a rjeđe u drugim organima. Bolest je najčešća u srednjoj i starijoj dobi. Točan je uzrok nepoznat, a pretpostavlja se da su za nastanak važni okolišni i nasljedni čimbenici. Od nasljednih čimbenika važni su poremećaji imunološkog sustava, a od okolišnih izloženost određenim kemijskim tvarima i virusima (Ebstein-Barrov virus).

Za ocjenu proširenosti Ne-Hodgkinovog limfoma upotrebljava se Ann Arbor shema koja uzima u obzir mjesto i broj tumorom zahvaćenih organa (limfnih čvorova i ostalih organa):
I stadij – Zahvaćena je jedna regija limfnih čvorova ili jedan organ koji nije limfni
II stadij – Zahvaćene su dvije ili više regija limfnih čvorova s iste strane dijafragme (ošita), a također ovaj stadij uključuje lokalizirano zahvaćanje jednog ne-limfnog organa.
III stadij – Zahvaćene regije limfnih čvorova ili ne-limfni organi s obiju strana dijafragme (ošita)
IV stadij – Proširena bolest sa zahvaćanjem jednog ili više ne-limfnih organa ili bez zahvaćanja limfnih čvorova. Najčešće su zahvaćene koštana srž i jetra.

Liječenje je moguće zračenjem, kemoterapijom, terapijom spasa i presađivanjem koštane srži. Napretkom znanosti stvorena su protutijela koja se vežu za tumor i uništavaju ga, ali ona sam nisu dovoljna za izlječenje. Kombiniraju se protutijela za tumor, različite radioaktivne tvari i otrovi te topljive molekule (citokini) da bi se postigao učinak. Faktori rasta stanica krvi primjenjuju se u svrhu oporavka tih stanica koje uništava protu-tumorsko liječenje.Kod ove dijagnoze moglo bi vam pomoći:
 
Pratite nas na Facebookuschliessen
oeffnen