Google

BMI kalkulator

Indeks tjelesne mase

(engleski: BMI – Body Mass Index)

Što je BMI?

Pretilost ili debljina mogu se samo okvirno procijeniti uporabom BMI indeksa. BMI index prikazuje odnos težine i visine tijela, međutim ne uzima u obzir tjelesnu građu pojedinca, pa je njegova uporaba ograničena. BMI index ne može ilustrirati postotak masnog tkiva u odnosu na mišićnu ili koštanu masu – što su osnovni kriteriji za procjenu da li je određena osoba debela (pretila) ili mršava (neuhranjena). Pojedinci s velikom tjelesnom masom i visokim BMI indeksom ne mogu se automatski kategorizirati kao pretili; na primjer, kod bodybuildera i krupno građenih ljudi, udio mišićne i koštane mase u odnosu na visinu je velik, no to ne znači da su debeli. Stoga BMI ne može biti mjerilo za procjenu zdravlja odnosno pretilosti, ali se koristi kao dobra statistička mjera uhranjenosti.

Kako se računa BMI?

Indeks tjelesne mase ili BMI index (engl. Body Mass Index) je računska vrijednost, koja se koristi za usporedbu i analizu utjecaja tjelesne težine na zdravlje, u odnosu na visinu tijela. BMI indeks i ovakav način usporedbe težine razradio je belgijski znanstvenik Adolphe Quetelet za potrebe istraživanja “socijalne fizike” sredinom 19. stoljeća – zbog čega se BMI index često naziva i Queteletov indeks. Indeks tjelesne mase ili BMI indeks (engl. Body Mass Index) je računska vrijednost, koja se koristi za usporedbu tjelesne težine u odnosu na visinu tijela i procjenu utjecaja uhranjenosti na zdravlje.

Izračunajte svoj indeks tjelesne mase (BMI)

Klizače na traci namjestite na vrijednosti koje označavaju Vašu visinu odnosno težinu ili u kvadratiće ručno unesite točne vrijednosti (npr. 169 cm i 69 kg).
U donjem desnom kvadratu prikazat će se Vaš indeks tjelesne mase (u našem primjeru, 24.2). To je Vaš BMI.


 

Interpretacija

MUŠKARCI
.
< 20.7 BMI prenizak (pothranjenost)
20.7-26.4 BMI idealan (idealna težina)
26.5-27.8 BMI malo iznad normale
27.9-31.1 BMI visok (prekomjerna tjelesna masa)
31.2-45.4 BMI previsok (pretilost)
> 45.4 BMI izrazito visok

 

ŽENE
.
< 19.1 BMI prenizak (pothranjenost)
19.1-25.8 BMI idealan (idealna težina)
25.9-27.3 BMI malo iznad normale
27.4-32.2 BMI visok (prekomjerna tjelesna masa)
32.3-44.8 BMI previsok (pretilost)
> 44.8 BMI izrazito visok

 

Što je indeks više izvan okvira urednih vrijednosti, to je veći rizik od obolijevanja od raznih srčanih bolesti, dijabetesa i povišenog krvnog tlaka.

BMI treba shvatiti kao okvirnu metodu, štoviše statističku, budući da stvarno zdravstveno stanje osobe treba ocijeniti u širem medicinskom kontekstu.Kod ove dijagnoze moglo bi vam pomoći:
 
Pratite nas na Facebookuschliessen
oeffnen